MEKAN.SIZ FORUMLARI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

MEKAN.SIZ FORUMLARI

FLATCAST RADYOLARI YARDIM FORUMU
 
AnasayfaPortalliGaleriLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
MEKAN.SIZ
YÖNETİCİ

YÖNETİCİ
MEKAN.SIZ


Erkek
Mesaj Sayısı : 1464
Yaş : 52
Ülke : TÜRKİYE
Şehir : İSTANBUL
Deneyim : YÖNETİCİ


Mekansız Forum : <marquee>http://mekansiz.forumzen.com MEKAN.SIZ FORUM</marquee>
Seviye : ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Repbitposyt2ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Repbitposyt2ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Repbitposyt2ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Repbitposyt2ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Repbitposyt2ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Repbitposyt2ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Repbitposyt2ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Repbitposyt2ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Repbitposyt2ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Repbitposyt2ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Repbitposyt2
Forum ödülü : ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Oscartt5
Msj ödülü : ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Reput300an1ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Ref15ux1

Tuttugunuz klüp : ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? 1447
Ruh haliniz : ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Mesgul
REP PUANI :
path="" title="" permalink="">


Kayıt tarihi : 31/01/07

ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Empty
MesajKonu: ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır?   ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır? Icon_minitimeCuma Eyl. 07 2007, 19:54

DSL NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR?
Dijital Subscriber Line (Dijital abone hattı) anlamına gelen DSL, mevcut olan telefon hattının daha etkili olarak kullanıması için, sayısal kodlama tekniği ile kişiye geniş bant imkanı sağlamaktadır. Yani telefon hattında kullanılan bakır telefon kabloları üzerinden yüksek hızda ve kesinti yaşanmadan internet bağlantısı sunulmasını sağlar. Telefon hattının bir ucu telefon hizmetinin verildiği santrallere bağlı olmalıdır. Ve telefon abonesinin bu hizmetten yararlanması için telefon hizmeti veren santrallerdeki cihazların bu hizmete uygun olması gerekir. Ve bu cihazlar hızlı data iletişimi sağlarken aynı zamanda filtre görevi görerek aynı anda hem data hemde ses iletişimi sağlar. Sadece sesli iletişim için telefon hattını kullandığımızda, sesi taşımak için hattaki bakır kabloların 300 Hz ve 3,4 Mhz arasında bir kısmını kullanır. DSL için aynı hat üzerinden 5 kHZ ve 1,4 Mhz arasında yüksek bir frekans kullanılabilir. Buda yukarıda dediğimiz gibi aynı anda hem data hemde ses şebekelerinin kullanılmasını sağlar. Tabi bu şekilde iletişim sağlanması için telefonumuza splitter dediğimiz ufak aparatı takmamız gerekecektir.
Normal 56k modemler ile yaptığınız bağlantıda, 56 kbps ile internet erşimi mümkün iken, ADSL ile yaptığınız bağlantıda bu hızı 10 kat artırabilirsiniz ve 56k modemler ile internete bağlandığınız zaman, hat çevirerek bir anahtarı kapatıp, bir devreyi tamamlarsınız., siz telefonu kapatıncaya kadar devreyi sizin aramanıza ayırarak Hizmet Kalitesini güvenceye alır. Buda internete bağlı olduğunuz sürece sesli iletişim sağlayamama anlamına gelir.
DSL bağlantısının tipine göre geliş ve gidiş (Download ve upload) hızları değişir. Ülkemizde satılan DSL bağlantıları üst sınır olarak 8 MBit download ve 1 MBit upload hızlarına sahiptirler. Bu şekildeki teknoloji (A)DSL adını alır. Diğer DSL türlerinde download ve upload hızları değişecektir. Download ve Upload hızlarındaki asimetrinin mantığı upload hızının download hızının 4/1 oranında olacak şekilde olmasıdır. Bu ülkemizde satılan tüm ADSL bağlantılarında aynıdır.256 KBit/sn download sınırı olan bir bağlantıda 64 KBit/sn upload hızı olacaktır. Ülkemizde sunulabilen en yüksek hız 2 Mbit/sn download hızı ve 512 Kbit upload hızıdır.
ALTERNATİF BAĞLANTILARA GÖRE ADSL NİN AVANTAJLARI.
ADSL yi diğer bağlantılar ile karşılaştırdığımızda hız ve fiyat olarak öne geçtiğini görebiliriz.
56k modemler ile telefon hattından yapılan bağlantıların hız açısından ve ay sonunda gelen yüksek faturalardan hatırlarız. Ancak ADSL hat için gerekli cihazların bulunmadığı yerlerde kullanılabilen bu bağlantı, artık rağbet gören bağlantılardan olmadığı herkesçe malum.
ADSL üstelik diğer geniş bant bağlantılar olan kablo internet ve uydu'ya göre çok daha avantajlı durumda. Kablo internet için bulunduğumuz yerde mutlaka kablo TV alt yapısı olması gerekir ve bağlantı kablo TV altyapısı üzerinden paylaşıldığı için yoğun olarak kullanım durumunda hız düşüşlerine neden olabiliyor. Uydu da ise çift yönlü çanak sistemi kullanılması gerektiği için ilk etapta yüklüce bir harcama yapmanız gerekebilir. Hava koşullarınında bağlantınızı etkileyeceği için ülkemizde bağlantı sıkıntılarını çok fazla yaşayacağınız kesin.
ADSL HIZINIZI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
ADSL, hat uzunluğu, hatta kullanılan bakır kablonun çapı ve kullanılan modemin tipine bağlı olarak download ve upload hızları değişir. ADSL hattınızı aldığınız firmaların farklı olması internet bağlantı hızınızda büyük farklılıklara neden olmasa da kullandığınız ADSL Modem'in bağlantı hızınıza etkisi büyüktür. Hem kurulumda sorun yaşamayacağınız, eğer ağa dağıtım yapılacaksa tüm bilgisayarlara sorunsuz dağıtım yapabileceğiniz, ilerde değişim yapmak zorunda kalmayacağınız şekilde yeni gelişmelere açık bir modem seçmeniz her zaman için sağlıklı olacaktır.
Modem seçerken sisteminizin ve sizin ihtiyaçlarınıza uygun modemler seçmeniz daha akıllıcadır.
Tek bilgisayar kullanıyorsanız.
Eğer kablosuz bağlantıya ihtiyacınız yok ve tek makina kullanıyorsanız, Kullandığınız makinda sabit bir masaüstü yada her türlü aygıtnızın kablolarının takıldığı sabit bir durumda iseniz. Uygun fiyatlardaki bir modem işinizi fazlası ile görecektir. Hem USB üzerinden hemde ethernet üzerinden bağlantı kurabileceğiniz bir model işinizi fazlası ile görecektir. İsterseniz aynı modem üzerinden başka bir makinaya bağlantıda verebilirsiniz. Alacağınız modelde 24 MBit'e varan hızlara ulaşan ADSL2/2+ teknolojisini destekleyen bir model seçmeniz ilerde modem değişikliği yapmamanız için iyi bir seçim olacaktır. Artık modem kurulumlarının çocuk oyuncağı olduğunu düşünürsek, seçeceğiniz modemin kitapçığından yararlanarak rahatlıkla kurulum yapabileceksiniz.
Hem masaüstü PC hemde kablosuz internete ihtiyaç duyacağınız sisteminiz varsa
Eğer hem masaüstü PC hemde kablosuz bağlantıya ihtiyaç duyacağınız bir loptop'a sahipseniz yukarıdaki modem özellikleri dışında, 802,11g desteği olan, 54 MBit kablosuz bağlantı imkanı sunan, firewall, SSID gizleme, WEP-128 ve WPA-2 şifreleme özellikleri olan bir modem seçmeniz iyi olacaktır.
Kablolu yada kablosuz ağ kuracaksanız
Yukarıdaki kablosuz modem özellikleri olan ve üzerinde 4 tane ethernet portu olan modem küçük işletmeler ve evler için idealdir.
KABLOSUZ BAĞLANTILAR
Günümüzde bilgisayar ağlarındaki verilen büyük oranda bakır kablolar aracılığı ile taşınır, Ancak kabloların yetişmediği büyük alanlarda elektromanyetik dalgalar veri iletimi için bakır kabloların yerini alabilirler. Kablosuz bağlantı ile oluşturulan ağlar, telsiz telefonlara benzer bir prensipte çalışırlar, Alıcı/verici cihaz, aynı anten sayesinde iletilebilen ve alınabilen elektromanyetik dalgalar gönderirler. Kablosuz bağlantı açık alanda 300 metre, kapalı alanda 100 metre mesafeye kadar ulaşabilir. Tabi bu mesafe güçlendirici bazı aletler ile artırılabilir.
Kablosuz bağlantılarda (Wireless LAN) 802,11 standardı kullanılmaktadır. Alacağınız kablosuz ADSL modemde bu özelliği görebilirsiniz
Kablosuz bir ağ kurmak için aşağıdaki adımları takip edin.
1- İlk aşamada bir yönlendiriciye bağlamak için network kablosu kullanmanız iyi olacaktır. Ethernet kablonuzun bir ucunu modemdeki LAN portuna, diğer ucunuda PC deki ethernete bağlayın.
2- PC nizdeki browser adres çubuğuna, modemin kullanıcı klavuzunda belirtilen adresi yazın ve modemin arayüzüne girin. Bazı modemlerin arayüzüne ulaşmak için şifre girmeniz gerekebilir. Bunun için kullanıcı kulavuzundan yardım alabilirsiniz.
3- Daha sonra modemdeki bağlantı ayarlarından, PVC ayarlarındaki VPI değerini 8, VCI değerininde 35 olarak ayarlandığından emin olun. Bu aşamadan sonra servis sağlayıcınızın size verdiği kullanıcı adı ve şifresini girdikten sonra, ayarları kaydedin, birçok modem bu şekilde kurulur, bazılarında ek birkaç ufak ayar olsa bile modem ayarlamanın genel mantığı bu şekildedir.
Artık kablosuz ağınıza evinizin her yerinden bağlanabilirsiniz.
ADSL'DE GÜVENLİK
Kablolu modemlerdeki güvenliği sağlamak için yapmanız gerekenler kısaca şunlardır.
Modem seçimi yaparken sadece USB'den bağlanan modemleri seçmeyin, Bu modemlerin router özelliği olmadığı için sistem güvenliği için önemli olan portlar açıktır. Buda dışarıdan gelecek olan saldırılarda sistemi tamamen savunmasız hale getirir, bu tür modem kullananların mutlaka firewall kullanmaları gerekir.
Daha sonra ayarlarını yaptığınız modemin, Servis sağlayıcısı tarafından size verilen şifresini ya modemin arayüzünü kullanarak yada http://adslkota.ttnet.net.tr/adslkota/login.jsp linkinden şifrenizi değiştirin, çünkü genelde servis sağlayıcıların verdiği şifreler sadece telefon numarasını bilen kişiler tarafından bile rahatlıkla tahmin edilebilir. Bu işlem ile şifrenizin kötü niyetli kullanıcıların ele geçirmesini engelleyebilirsiniz.
Bir port tarayıcı ile sisteminizde açık olan portları sık sık kontrol edin.
Misc Configuration bölümünde başka bir ayar ise (modem markasına göre bulunduğu yer değişebilir) Adsl modem ayarlarına bağlandığınız portu değiştirebilirsiniz. Örnek http://10.0.0.2 den veya http://192.168.2.1 den modem ayarlarına bağlandığınızda 80 portunu kullanmış oluyorsunuz. 80 olan portu 1000, 6000 veya kendinizin belirlediği bir portla değiştirme imkanınız vardır.
Kullandığınız modemin firewall seçeneği varsa modem ayarları kısmından bu seçeneğide aktif edin.
Misc Configuration bölümünde veya modeminizi markasına göre başka bir bölüm içindede olabilir. DMZ ve DMZ Host Ip seçeneği varsa DMZ yi enabled olarak aktif hale getirin ve DMZ Ip adresi olarakta bilgisayarınızda kullanmadığınız herhangi bir local ip adresini verin.Örnek olarak kullandığınız bilgisayar 10.0.0.20 veya 192.168.2.10 adresini kullaniyorsa DMZ Host ip adresini 10.0.0.50 veya 192.168.2.60 yapın.
Bu güvenlik ayarları tüm modemlerde olmayabilir, modeminize uygun ayarları yaparak güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.
Kablolu modemlerde güvenlik
İlk olarak "Sistem- Şifre ayarları" menüsünden parola ayarlarının yapıldığı ekrana ulaşın ve yapılandırma ekranına erişim için kullanılan standart parolayı değiştirerek işe başlayın
Kablosuz ağ bağlantısından yararlanacak cihazların tümünde bağlantıyı yapılandırdıktan sonra ESSID'nin yayınlanmasını engelleyebilir ve ağınızı görünmez hale getirebilirsiniz. Bu yayın yanlızca birkaç dakikada bir erişim noktasının kendi adını yayınlamasını sağlar. Engelleme için "Kablosuz- Kanal ve SSID" menüsünden "ESSID yayını"nda "Etkin değil"i işaretlemeniz ve ardından "Ayarları kaydet"e tıklamanız yeterli olacaktır.
Sırada kablosuz ADSL modeminizin güvenlik ayarları var. "Kablosuz-Güvenlik-WPA" menüsünden şifreleme metodu olarak "TKIP"i "Paylaşılan şifre şekli"nden "Şifre kelimesi (8-63karakter)e getirin ve bir parola belirleyin. Bu parola seçeneği gelecekte kablosuz ağa erişim için tek yoldur. 15-20 karakterlik bir parola idealdir. Şimdi "Güvenlik" mensünden "Sadece WPA"yı seçerek ayarları kaydet'e tıklayın.
Güveliği artırmak için ayrıca MAC filtresinden de yararlanabilirsiniz. "Kablosuz-Erişim kontrolü" menüsünden filtrey etkinleştirdiğinizde yanlızca MAC filtreleme tablosunda bilgileri yer alan cihazlar bağlantı kurabilecek. Bilgsayarınızdaki kablosuz ağ kartına ait MAC adresini "Başlat- Tüm programlar- Donatılar- Komut isteminde" ipconfig/all komutunu çalıştırarak öğrenebilirsiniz. Değişikliklerden sonra "Ayarları kaydet"e tıklamayı unutmayın. Artık bağlantı kurmak istenen tüm cihazlar WPA şifrelemesinin seçilip ağ erişim parolasının seçilmesi gerekecektir. Hatta kendi PC'lerinzin MAC adresi üzerine bir sınırlama yaptıysanız şifre ele geçirilse bile ağınıza ulaşamıyacaktır
Bu özellikler kablolu modemlerde de hatırlattığım gibi modemin marka ve modeline göre değişim gösterebilirler.
PORT FORWARDING
İnterneti kullanım amacımız her ne kadar bilgiye ulaşmak olsa da, en az bunun kadar önemli bir diğer konuda yüksek hızlarda dosya alışverişi yapmak istememizdir.Modemlerde bulunan firewall'den dolayı bu tür programları verimli olarak kullanamayız, çünkü modemde var olan güvenlik duvarı bu tür programların kullandığı portları kapatıp, dosya aktarımını engelleyecektir. Tabi modemdeki firewall'i devre dışı bıraktığımızda tüm portlar açılacağı için, sistemimiz saldırılara karşı tamamen savunmasız duruma düşecektir.
Bu tür yazılımların kullandığı portları baştan bilmemiz gerekir. Bunun içinde programı kurduktan sonra options(seçenekler) menülerinde kullandığı port'u rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Mesela Emule programının kullandığı portu öğrenmek için programı çalıştırdıktan sonra preferences seçeneğine tıklanır ve yazılımın tüm ayarlarının yönetildiği pencereden Connections bölümünde yazılımın kullandığı portları öğrenebilirsiniz. Daha sonra Modeme girip, Admin >> Advanced Setup >> Virtual server kısmından dosya paylaşım programının kullandığı portu açabilirsiniz. Bu ayarlar daha öncede dediğim gibi modemin marka ve modeline göre değişim gösterecektir. Bu işlemi daha sağlıklı yapmak için kullanım klavuzundan yararlanabilirsiniz.
Ve tabi herhangi bir port'u açmak için modemin bilgisayara atadığı IP'yide bilmeniz gerekir. Bunun için, Başlat >> Çalıştır >> cmd yazıp gelen dos penceresine ipconfig yazarak bilgisayarın IP sini öğrenebilirsiniz. Daha sonra klavuza bağlı kalarak port açma işlemini yapın.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://mekansiz.catsboard.com/
 
ADSL Nedir ve Nasıl Çalışır?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MEKAN.SIZ FORUMLARI :: @ BİLİM & TEKNOLOJİ & İNTERNET :: @ PC HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER-
Buraya geçin: