Her programlama dili değişkenlere sahiptir. Bunlar sayısal ya da alfasayısal değerler olabilir. Bu değerlerle ilgili işlemler yapmak için ilk önce bunları tanıyalım.. Tabloyu inceleyin..
Değişken Türü Boyut Aralık
INTEGER (%) 2 bayt -32,768 ile 32,767
LONG INTEGER (&) 4 bayt -2147483648 ile 2147483647
SINGLE (!) 4 bayt 7 haneli..
DOUBLE (#) 8 bayt 15 haneli..
STRING ($) 1-32767 bayt Karakterler (Max. 32767)
Değişken A-Z ile başlamak şartı ile (ve Türkçe karakterler kabul edilmiyor) Harf ve sayılardan oluşabilir. Her değişken en az bir değer belirtir. Bahsettiğimiz rakamlarla oluşanlar INTEGER, LONG INTEGER, SINGLE ve DOUBLE'dir. Eğer harf, kelime ve cümlelerden oluşan alfasayısal değerler kullanacaksak STRING türü değişkenler kullanırız. Bunlar tırnak işareti arasına alınarak yazılır.
Bunlar ile işlem yapmaya geçmeden önce bunların Print ile kullanımından konuşalım. Aşağıda bununla ilgili bir örnek var..
Yukarıdaki örnekte Cevap% değişkeninin 4 ile 2'nin toplamından ortaya çıkan sonuç olacağını söyledik. Bunu yazdırdık. PHP ile bir benzetme yapmayın çünkü burada Print "4 + 2 = Cevap%" şeklinde tırnak içinde yazamayız. Bilgisayar her tırnak işaretli değişkeni STRING görmektedir. Aşağıda bir string değerinin PRINT'te kullanımı var.
Bize programın getirdiği bir kolaylıkta değişken sonundaki %, #, ! gibi belirteçlerden birini kullanmamamızı sağlayabiliriz. Normalde işaretsiz olan değişkenler INTEGER(Sayısal) değerlerdir. Siz bu durumu DEFINT (İşaretsizler Integer), DEFSNG (İşaretsizler Single), DEFSTR (İşaretsizler String) gibi kodları programın başında kullanarak değiştirebilirsiniz. Aşağıdaki INTEGER örneğinde %'nin kullanılmadığına dikkat edin. (Kimisinde % var, kimisinde yok diye sakın şaşırmayın. DEFDBL, DEFLNG, DEFSTR, DEFSNG kullanmadıysanız hiçbirşey farketmez..)
Gelelim şimdi işlem yapmaya. İlk önce sayısal değerler ile ilgili işlemler nasıl yapılır bundan bahsedelim. Sanki matematik işlemi yaparmış gibi düşünebilirsiniz. Parantez öncelikli, sonra çarpım ve bölüm ve en son toplama çıkarma işlemleri. Buna göre aşağıdaki örneği inceleyin.
String (Alfasayısal) değerlerde birbirleriyle toplanabilmektedir. Nasıl olur? demeyin oluyor işte.. Aşağıda bununla ilgili bir örnek var.